تشنج در سن بالا

چرا در برخی بزرگسالان با وجود نداشتن پیشینه قبلی به طور ناگهانی تشنج اتفاق می افتد؟ تشنج در هر سنی ممکن است ولی در سنین مختلف نشانه های مختلف و دلایل مختلفی خواهد داشت، تشنج در سنین بالا می تواند نشانه ای برای سایر بیماری ها باشد سکته مغزی، تومورهای مغز، تشنج ناشی از مصرف دارو ها و برخی دیگر شرایط به عنوان علت تشنج در سن بالا مطرح می شوند، اغلب اوقات زمین خوردن ناگهانی و یا تکانهای شدید و از دست دادن هوشیاری به معنی تشنج است ولی تشنج در همه افراد به یک شکل بروز نمی کند و ممکن است در افراد مختلف به شکل های مختلف اتفاق بیافتد.

در افراد مسن اگر سابقه تشنج نداشته اند و به یکباره دچار چنین حالتهایی می شوند باید به دنیال یک علت زمینه ای بود، مثلا بیماری های نورولوژیک (مغز و اعصاب) از جمله دلایلی هستند که با افزایش سن احتمال ابتلا به آنها هم افزایش می یابد و با سن بیمار ارتباط دارند و تشنج به عنوان یک علامت ثانویه بروز می کند؛ در این شرایط اگر علت و بیماری که باعث شده فرد تشنج داشته باشد تشخیص داده شود و درمان شود نیازی به مصرف داروی ضد تشنج در مدت طولانی نخواهد بود

با اینکه علت درصد بالایی از تشنج ها در بزرگسالی هنوز هم به طور کامل شناخته شده نیستند ولی می توان گفت به طور خاص در افراد مسن، بیماری های مغزی و عروقی و انسفالوپاتی های متابولیک (به معنی بیماری مغزی که به دلایلی از جمله عفونت ها، تجمع سموم و یا نارسایی در اندامها به وجود می آید) از دلایل تشنج هستند.1
 

علت تشنج در سن بالا چیست؟

تشنج در هر سنی می‌تواند اتفاق بیفتد اما در سنین مختلف دلایل متفاوتی دارد. به طور معمول تشنجی که در سن بالا اتفاق می‌افتد عارضه یک مشکل دیگر در مغز است که به صورت حمله غش، زمین افتادن یا تکان‌های دست و پا و.. بروز پیدا می‌کند. تشنج در بزرگسالان علائمی متفاوت از تشنج در کودکان دارد.

در کودکان به این دلیل که مکانیسم مغز هنوز تکامل نیافته و راه‌های عصبی که کارشان رساندن پیام‌های عصبی است کامل نشده‌اند علائم بالینی تشنج متفاوت است. اغلب تشنج در کودکان با علائم خفیف‌تری نشان داده می‌شود. اگر اولین تشنج در سنین بزرگسالی اتفاق بیفتد، ممکن است علت‌های زیادی داشته باشد که در این گزارش به برخی از مهم‌ترین و شایع‌ترین آن‌ها می‌پردازیم.
 
سکته مغزی، شایع‌ترین علت تشنج در بزرگسالی
یکی از شایع‌ترین علت‌های تشنج در بزرگسالان سکته مغزی است. در سالمندی تشنج می‌تواند به خاطر اختلالات عروقی ناشی از سکته مغزی باشد. سکته مغزی به طور معمول در مردان بیشتر از زنان اتفاق می‌افتد. مشکلات روحی روانی و استرس امکان وقوع سکته مغزی را بیشتر می‌کنند. همچنین فشار خون بالا بیمار را مستعد سکته مغزی می‌کند. در این بیماران ممکن است در کمتز ار دو هفته بعد از سکته مغزی تشنج اتفاق بیفتد. برای نوبت دهی آنلاین متخصص مغز و اعصاب میتونید از صفحه مربوطه اقدام کنید.
 
پلی فارمسی
پلی فارمسی به مصرف همزمان چند قرص در زمان پیری می‌گویند. زیاد اتفاق می‌افتد که افراد سالمند به دلیل مواجه با چند مشکل، در یک زمان چندین دارو مصرف می‌کنند. در این حالت ممکن است سالمند دچار تشنج شود. برای جلوگیری از این مشکل بهتر است که سالمند یا شخص دیگری که همراه سالمند است، در زمان تجویز هر داوریی توسط دکتر، لیست بقیه داروهای مصرفی سالمند را نیز در اختیار دکتر قرار دهد.
 

 
تشنج عارضه یک دارو
تحقیقات پزشکی نشان داده است بین مصرف بعضی داروها و احتمال بروز تشنج رابطه مستقیمی وجود دارد. برخی داروهای روانگردان، برخی داروهای درمان بیماری سل مانند ایزونیازید، انسولین و لیدوکائین در این دسته از داروها هستند. احتمال بروز تشنج زمانی که این داروها با دوز بیشتری مصرف می‌شوند بالاتر می‌رود.

هرگونه آسیبی به مغز می‌تواند در طولانی مدت فشار داخل جمجمه را افزایش داده و منجر به تشنج دیرهنگام شود. در این حالت ممکن است تشنج یک یا دو سال بعد از آسیب وارده به مغز اتفاق بیفتد.
 
تشنج، زنگ خطر تومور مغزی!
وجود تومور در مغز علائمی با خود دارد که یکی از آن‌ها تشنج در سنین بالا است. اگر فردی بدون هیچ سابقه‌ای از تشنج ناگهان در سنین بالا تشنج کند این می‌تواند زنگ خطر تومور در مغز او باشد. فرد بزرگسال با بروز تشنج، باید در اولین فرصت نزد متخصص مغز و اعصاب برود تا علت تشنج او پیدا شود. از دیگر علائم تومور مغزی در سنین بالا وجود سردردهای طولانی مدتی است که با مسکن خوب نمی‌شوند.
 
تومور مغزی همان سرطان مغز نیست
هر حجم یا توده‌ای که بخشی از مغز را اشغال کند تومور مغزی نام دارد. این تومورها می‌توانند خوش خیم و یا بدخیم باشند. درجه خوش خیمی یا بدخیمی تومور وابسته به این که تومور چه اندازه‌ای دارد و در کدام ناحیه از مغز واقع شده متفاوت است. تومورهای خوش‌خیم درجه یک و دو پاسخ بهتری نسبت به درمان نشان می‌دهند و در بیشتر موارد با جراجی درمان می‌شوند. اما در تومورهای بدخیم ممکن است علاوه بر جراحی به شیمی درمانی یا پرتودرمانی هم نیاز باشد.
دلایل دیگر
کمبود منیزیم در خون که به هیپومنیزیمی در سالمندی معروف است می‌تواند یکی دیگر از دلایل تشنج باشد. همچنین گرمازدگی، ترک ناگهانی الکل در سنین بالا و عفونت سیستم اعصاب مرکزی می‌تواند از دیگر دلایل تشنج در بزگسالی به حساب بیاید.2
 

راه های تشخیص تشنج چه می باشد؟

برای تشخیص تشنج در افراد با سنین بالا نیاز به معاینات فیزیکی و انجام آزمایشات مختلفی می باشد. البته پزشک یک سری سوال در رابطه با سابقه تشنج در خانواده و سایر موارد این چنینی می پرسد. در ادامه برخی از این روش ها را معرفی خواهیم کرد.

ام آر آی

سی تی اسکن

آزمایش خون

الکتروانسفالوگرام

پونکسیون کمری.3
 

راه ها و روش های درمان تشنج

بسته به سن و شدت بیماری پزشک روش های متفاوتی را برای درمان انتخاب می کند. از جمله این روش ها عبارتند از:
 
مصرف داروهای ضد تشنج
داروهای درمان تشنج با هزینه ها، پایبندی و کیفیت متفاوتی وجود دارند. در صورتی که فرد در بیمارستان بستری شده باشد داروها را به صورت وریدی برای فرد تجویز می کنند. اما چنانچه فرد تحت درمان در خانه خود باشد داروها بیشتر به صورت قرص و کپسول و اسپری و شربت توسط پزشک تجویز می شود.
 
تحریک عصب واگ
این روش برای کودکان استفاده نمی شود. در تحریک عصب واگ سعی بر آن است که از عصب واگ که در گردن قرار دارد، پالس های کوچک انرژی به مغز ارسال شود.


 
عمل جراحی
در برخی شرایط که با دارو درمانی نمی توان به درمان تشنج فرد پرداخت و یا تشنج به گونه ای باشد که بتوان آن را بدون ایجاد اختلال در تکلم و حافظه برطرف کرد از روش جراحی نیز استاده می شود. البته در بعضی افراد که سن آنها بسیار بالاست ریسک عمل جراحی بالاست و پزشک آن را پیشنهاد نمی کند.3
 

نکات مهم در رابطه با تشنج در سن بالا

اکثر داروهایی که برای درمان تشنج تجویز می شوند مادام العمر بوده و موقتی نیستند.

افرادی که توانسته اند تشنجشان را به خوبی کنترل کنند تنها محدودیت های کمی برای پیشگیری از وقوع دوباره آن باید انجام دهند.

در صورت مصرف داروهای دیگر، آن را با پزشک خود در میان بگذارید زیرا ممکن است داروهای درمان تشنج با داروهای مصرفی دیگر اختلال داشته باشند.1

پینوشتها
1.www.drmkeyhanifard.com
2.www.darmankade.com
3.www.dr-sanjari.com